به گزارش راهبرد معاصر، قیمت نفت بهدنبال افزایش ۶ درصدی در هفته گذشته در حال حاضر به بالاترین رقم طی دو هفته گذشته رسیده است. تنشهای ژئوپلیتیکی بین قدرتهای غربی و بزرگترین تولیدکنندگان نفت دنیا یعنی روسیه و ایران بالا گرفته و خطر مختل شدن عرضه را افزایش داده است.
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال امروز با ۳۱ سنت معادل ۰.۴۱ درصد کاهش به ۷۴ دلار و ۸۶ سنت رسید. نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا هم با ۳۳ سنت معادل ۰.۴۶ درصد کاهش ۷۰ دلار و ۹۱ سنت معامله میشود.
هر دوی این شاخصهای نفتی بیشترین افزایش قیمت هفتگی را از اواخر سپتامبر در هفته گذشته تجربه کردند و به بالاترین رقم از هفتم نوامبر رسیدند. این افزایش قیمت پساز آن صورت گرفت که روسیه در هشدار به استفاده اوکراین از موشکهای آمریکایی و انگلیسی برای حمله به خاک این کشور، اوکراین را با موشک هایپرسونیک خود مورد هدف قرار داد.
تحلیلگران عقیده دارند تبادل آتش بین اوکراین و روسیه نشان میدهد جنگ وارد یک مرحله جدید و خطرناک شدهاست. بدین ترتیب نگرانی درمورد مختل شدن عرضه نفت بالا میرود.
علاوه ایران به قطعنامه شورای حکام آژانس انرژی اتمی با اتخاذ اقداماتی جهت فعال کردن سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته برای غنیسازی اورانیوم عکسالعمل نشان داده است.
این تحولات احتمال وضع تحریمهای شدیدتر علیه صادرات نفت ایران پساز به قدرت رسیدن ترامپ را افزایش میدهد. تحریمهای جدید حدود یک میلیون بشکه در روز صادرات نفت ایران را که حدود یک درصد از عرضه جهانی نفت را تشکیل میدهد تحت تأثیر قرار خواهد داد.
وزارت امور خارجه ایران در روز یکشنبه اعلام کرد مذاکراتی با ۳ قدرت اروپایی درمورد برنامه اتمی خود در روز ۲۹ نوامبر انجام خواهد داد.
سرمایهگذاران همچنین بر افزایش تقاضا برای نفت در چین و هند بهعنوان اولین و سومین واردکنندگان بزرگ نفت دنیا تمرکز کردهاند. واردات نفت خام چین در ماه نوامبر افزایش یافته و پالایشگاههای هند هم فرآوری نفت را ۳ درصد بالا برده و به ۵.۰۴ میلیون بشکه در روز در ماه اکتبر رساندهاند./ مهر